bb

Monday, May 05, 2014

Bayar PTPTN melalui Maybank2u 2014 (one off payment) #Update 2015

As salam
dear diary,

Hai , ini adalah kemaskini terbaru untuk tips bayaran balik PTPTN untuk September 2015. Post ni sebenarnya pada Mei 2014 . Saya memang tak jenguk blog , sampai lah hari ni waktu nak bayar PTPTN , teringat posting ni. Bila check ramai rupanya bertanya soalan , siap orang lain yang tolong jawabkan . Huhu . Maaflah , terima kasih kepada yang tolong jawabkan. .

Saya tak ingat sejak bila , tapi untuk pembayaran balik PTPTN , dah tak perlu masukkan nombor pinjaman sebenarnya . Maklumat yang dia minta cuma jumlah bayaran , nombor kad pengenalan , dan nombor telefon . Boleh refer balik gambar kat bawah yang saya highlight kan warna merah , cara masih sama cuma part nombor pinjaman yang kena request kat twitter or check surat PTPTN tu dah tak perlu  :


maybank2u.com.my


login macam biasa


bila dah login , terus click go untuk Bill Payment .


pilih Make a one off payment


macam bayar bill tu kan , tapi click view all payees by category 

select Education & Education Loans 

Continue


Dia akan list down macam-macam jenis pembayaran untuk education , mohon kecikkan mata dan fokus , cari PTPTN - Bayaran Balik Pinjaman Pendidikan

Continue

*ada dua tau , satu lagi SSPN , tapi yang SSPN ni untuk menabung yer*



Update 2015
Masukkan 
  • Amount
  • IC No
  • No telefon



*caj RM1 dikenakan . 

Continue

dia akan request nombor TAC macam biasa .

then selesai :


status successful :)

Bila dah ramai yang bertanya , saya pun concern pasal baki pinjaman . Jadinya saya call maybank dan mereka confim yang cara ni masih valid . Untuk semak jumlah baki pinjaman , ini kena check balik dengan PTPTN selepas 2 , 3 hari pembayaran dilakukan .

Antara soalan yang ditanya :

Tak perlu masuk mombor pinjaman ?

Ya , menurut maybank tak perlu masukkan nombor pinjaman untuk keadah one off payment maybank2u , cuma kena masukkan nombor telefon .

Tak perlu TAC number dari maybank ?

Saya rasa tak perlu sekiranya anda membuat pembayaran dengan menggunakan link maybank yang disediakan oleh website PTPTN , interface bank juga berbeza . Tapi kalau direct masuk dengan Maybank2u , masih perlu request TAC number .  

Semak baki pinjaman ?

Nak mudah call terus pejabat PTPTN . Kalau lambat tu normal lah , mereka juga manusia . Boleh jugak untuk semak penyata secara online , cuma kena daftar terlebih dahulu di website PTPTN . Since saya pun tak register lagi , rasanya kalau kita buat pembayaran melalui maybank , kena tunggu 2 , 3 hari juga untuk semak .

Cara lain untuk bayar ?

Banyak sangat , tapi ini je cara yang saya praktiskan . Boleh je semak balik website PTPTN atau surat PTPTN . Nak cerita lebih lanjut pun website PTPTN pun agak crowded , lambat nak akses masuk  :(


Saya harap posting ni dapat membantu dan menjawab kekeliruan anda , selamat membayar PTPTN ! Thanks !








kalau penat nak komen , boleh cubit like :

35 comments:

  1. sis, tq info :)

    ReplyDelete
  2. sangat..sangat..sangat..sangat.. membantu!! tenkiu!!

    ReplyDelete
  3. kalau nak semak baki yg kite da bayar..aritu sy tgok kat penyata baki, tp xde update pon.. ke nak kena call?? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. Klu nak bayar balik pinjaman ptptn..kna ada no surat tawaran or "letter of offer number"..bukan no.pinjaman..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. no. pinjaman cukup, tak perlu surat tawaran atau "letter of offer number". tq

      Delete
  5. Terima kasih. Penuh manfaat. Macam mana nak dapatkan no pinjaman tu ?

    ReplyDelete
  6. Salam sis, sy dh cuba. Trima kasih..sgt2 membantu. =)
    En.Azzahari..encik boleh dptkn no pinjaman di surat tawaran atau penyata kira2 bulanan. Di situ ada tertera no pinjaman kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey nurul love, terima kasih kerana jawab soalan saya ni :-)

      Delete
  7. saya dh try bayar melalui maybank2u...tp lepas cek semula kt web ptptn knp amount masih xkurang...berapa lama ya masa ambil ntk transaction msk?

    ReplyDelete
  8. Hi sy dh bt ikut step yg awk bg 2.tp yg heran xde pla dia mnta tac no.trs2 successful.huhuuu.mmg ada mcm 2 ke?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pn bt cm awk. n xde mtk tac number tp sukses. huhuhu

      Delete
    2. So,mmg ade kes mcm 2 la kn?sy ingt sy sorg je..huhuu

      Delete
    3. saya pon sama juga..tiba2 succes..siap nk call maybank tny..risau ingt m2u sy yg problem..

      Delete
    4. sama jugak, dah buat pembayaran melalui maybank2u tp tak request no. TAC jugak. tapi wang tolak dah.

      Delete
  9. No pjaman y mane ek.. Sy ad trime surat peringatan daa.. Kt surat tu ade 2...
    1) no pembiayaan
    2) no surat tawaran
    Yg mane satu ye..

    ReplyDelete
  10. Sy punye masukkan no pembiayaan je kt letter tu,,, tol dah ann ?? Dah buat then teros approve je tanpe ade TAC. Betolke?

    ReplyDelete
  11. Thanks so much. This is helpful compared to PTPTN's website.

    ReplyDelete
  12. yg skrg ni dia tak mintak no surat tawaran dah eh?..betul ke?..hanya masuk ic dan no. tepon?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. sy pon mcm tu. ada ic dgn num fon je. lau dah bayar, nak tengok dia tolak ke tak.. nak tengok kat mane erk?

      Delete
  13. ha ah,..dia mintak number fon terus ea? xde dah kan nombor surat tawaran?

    ReplyDelete
  14. TQ! sangat2 membantu :D hehehe selesai bayar hutang

    ReplyDelete
  15. mintak Phone number... tapi when you click the "view sample" button... it still shows sample untuk letak letter of offer No.

    I bayar jugak and I letak Letter of Offer Number walaupun tertera kat situ Telephone number :S

    ReplyDelete
  16. Terima kasih tak terhingga! simple and informative. Kenapa lah PTPTN tak boleh information macam ni dalam website diorang.

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah mudah..kalau p pejabat pos caj rm2. online caj rm1 + gst 6 sen. tq sharing =)

    ReplyDelete
  18. Hi everyone, I want to confirm issit at telephone number there letak no Surat Tawaran because I didn't see any button to click "view sample"??? Can anyone help me?

    ReplyDelete
  19. trime ksh ats perkongsian... blh membantu... satu soklan.. bile kite blh tgk update di penyata kira2 ptptn.?? satu hari atau lbh??

    ReplyDelete
  20. Skrg guna no. IC n no. tepon je ke? cek kt penyata online tak deduct lg, ke mmg ambik masa sikit nk update kt penyata online tu?

    ReplyDelete
  21. saya sudah buat bayaran berjumlah 15Kplus berkat pertolongan dari seorang hambaNya bulan 1 2015 yang membantu melangsaikan pinjaman sekaligus.Tawaran daripada beliau berlaku secara tiba tiba (meminta saya membawanya ke bank untuk urusan ASB) dan terus issue bank draft meminta saya melangsaikan hutang ptptn..Syukur kepada yang Maha Kuasa. Rupa2nya berkat dari nasihat kawan kawan yang menyarankan membantu golongan anak yatim, jadi saya meminta bantuan seorang ustaz menguruskan sedekah lembu aqiqah ke sebuah pusat jagaan anak anak yatim di Perak (harga lembu tersebut RM1600). Memang jelas perkaitan antara sedekah dan ganjarannya dan benarlah sabda besar junjungan kita.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. sedekah tersebut dilakukan bulan Mei 2014.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. thanks for your info

    ReplyDelete
  26. KESAKSIAN!!! KESAKSIAN!!! KESAKSIAN!!!

    Nama saya Endah Faridah. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Mrs.Lucy Smith meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari $ 150,988USD dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%.

    Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email: Lucysmithloanfirm@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: faridahendah007@gmail.com dan Ervita azis diperkenalkan dan diberitahu tentang Ms. Lucy Smith, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Lucy Smith, Anda juga dapat menghubungi dia melalui emailnya: ervitaazis @ gmail.com sekarang, semua yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

    ReplyDelete

i'm nuffnanger