bb

Monday, February 04, 2013

jom jadi pekerja sambilan PSH :)

as salam
dear diary,

hai all , sesambil makan limau mandarin yang aku cilok masa pergi lunch ngan Asa member tempat kerja lama aku tew , aku terasa nak update blog dari bajet bizi dengan google benda-benda yang tidak bermanfaat , umum tawu bahawa *ceh ayat mintak penampor untuk sedarkan diri* aku sekarang memang bekerja , tapi bukan tetap okeh aku ulang bukan kerja tetap walaupun aku kerja di dalam jabatan goverment aku bukan pekerja gomen . dapat ? *makan limau lagik*

tahu tak apa itu Pekerja Sambilan Harian (PSH) ? dia berlainan dengan Pekerja Khidmat Singkat (PKS) . paham ? PSH ni dia kerja kontrak 3 bulan . so cukup 3 bulan boleh renew sampai lah 9 bulan untuk satu jabatan . lepas tu pepandai cari kerja jabatan lain yer . PKS pulak dia kontrak setahun-setahun , dia ada banyak lagi kelebihan dari PSH . PSH pulak terbahagi kepada 3 level . setiap level menghasilkan nilai berbeza . kalau level SPM sehari RM54 , level Diploma sehari RM72 , level ijazah sehari RM100 . siapa yang selalu hire PSH ? usually goverment , so cuba lah rajin-rajin submit resume dekat jabatan-jabatan dalam kementerian yang anda rasa anda nak . macam aku Jabatan Pembangunan Kemahiran under Kementerian Sumber Manusia , sebelum ni aku kerja dekat Jabatan Keselamatan & Kesihatan Pekerja pon under KSM . *makan limau dengan penuh semangat* PSH ni umpama kais pagi makan pagi , tak mau makan malam tak payah nak kais malam . makna kata dia ikut punch card * per day, datang kerja adalah gaji , tak datang sila tolak siap-siap pakai kalkulator dan dia tolak sekali EPF okeh . Tak ada ot dan cuti dan kenaikan gaji dan elaun dan bonus . Kadang ada luck bila kerajaan bagi bonus RM500 , KADANG-kadang PSH pon dapat jugak . So bagi sesiapa yang berminat boleh lah berbuat demikian , sebab aku rasa banyak je jabatan kerjaan kat Putrajaya ni yang pakai PSH , pilih jer nak jabatan mana , nak Putrajaya ke Cyberjaya . Tips aku kalau boleh letak lah alamat KL atau Selangor , senang sikit depa nak hire kan ? beragak jugak depa nak amek kalau letak alamat Perlis . even kat sini PSH yang aku kenal pun datang dari Pahang , Kelantan , Terengganu  . *yes ! berjaya habiskan sebijik limau , ada sebijik lagi*

Ada yang berminat setelah berbuih jari aku menaip ? cara dia , cari jer alamat jabatan-jabatan kerajaan , then submit lah resume , transkrip , diploma or degree , spm , surat iringan . contoh surat iringan kak aku ajar :

Alamat kita (alamat area KL/selangor/putrajaya)
                                                                                                                                                                                  8 Januari 2013
Alamat jabatan


PERMOHONAN PEKERJA SAMBILAN HARIAN(PSH) PEMBANTU TADBIR N17 
NAMA                         : NURUL (NAMA FULL)
NO K/PENGENALAN         : 0000

Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas.

2.         Adalah saya seperti nama di atas berminat bagi mengisi kekosongan jawatan Pekerja Sambilan Harian(PSH) Pembantu Tadbir N17 di jabatan tuan.

3.         Sehubungan itu, bersama-sama ini disertakan dokumen berkaitan untuk rujukan pihak tuan. Segala pertimbangan pihak tuan amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Sekian.

lepas tu tandatangan jangan lupa , lau nak apply untuk dua jawatan dalam satu jabatan , antar lah dua surat iringan berasingan , paham ? 

kerja tak teruk pun depends pada jawatan lah , macam aku , aku duduk blah IT , aku assist juruteknik komputer ngan penolong peg tek maklumat . kadang ada kerja , kadang tak ada kerja makan lah limau mandarin sampai bulat , aku duduk sini on call , setle masalah simple-simple , contoh cam sharing printer , printer stuck , network error , install software , pasang pc baru , backup data , tapi tak kan lah tiap-tiap hari pc problem kan ? kalau tak der keja sila lah mengadap PC sembilan jam tanpa henti . alih-alih cukup bulan dapat gaji . aku bukan nak ajar lah , oleh sebab PSH kan kerja ikut jam , kalau lewat 5 minit masa nak balik topup balek 5 minit , janji cukup 9 jam . no wonder aku 5 kali merah dalam bulan januari dan hari ni hari pertama dalam februari pon aku merah jugak =__=" . please dear , sila berdisiplin *cakap sambil tangan di dada .*

lagi satu berkenaan penempatan , selalunya PSH yang merantau dari negeri lain yang tak der kenalan kat sini depa akan sewa rumah di Flat Hijau yang serba hijau tew . so in case dapat interview or dapat kerja boleh lah menginap kat situ , jemput google yer . dan lagi satu belah presint 11 aku tak sure sangat . so bagi sesiapa yang rasa nak merantau atau nak kerja sambil tunggu result ke sambil tunggu kerja tetap ke , jemput lah , semoga perkongsian ini memudahkan urusan seharian anda . Amin :)



kalau penat nak komen , boleh cubit like :

51 comments:

  1. salam,,ape nma flat hijau tu...nak google jap..tq..=)

    ReplyDelete
  2. entah tapi tulis je flat hijau putrajaya kompom google tolong cari kan :)

    ReplyDelete
  3. owhh..memg nama die Flat hijau,,ok,,tq bella belli.. =)

    ReplyDelete
  4. yg mohon dr jauh2 tu diorang pakai alamat rumah sewa @ pakai alamat sendiri yg jauh tu?

    ReplyDelete
  5. Penah jadi PSH..Best sangat.. but sebab dah nak kawen, nak bli kete waktu tu tepakse cari keje yang lebih secure and tetap..rindunye jadi PSH.. xbestnye keje skarang.. hak2.. ;P

    ReplyDelete
  6. flat hijau tu nama betul die flat harmoni presint 9

    ReplyDelete
  7. @farhan : usually pakai alamat rumah member or sedara yang keje area situ
    @Che'Li ♥ : hahaha..kan kan.. ;)
    @marley : hehehe...betul la tu ;)

    ReplyDelete
  8. berapa lama tempoh maximum PSH?? nak tahu je..

    ReplyDelete
  9. berapa lama tempoh maximum PSH?? nak tahu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 bulan pas tu prestasi keje bagus boleh smbung lag 3 bulan kalau x bagus tamat selama 3 bulan tu je ..

      Delete
  10. ada kena interview dak nak keja PSH ni?
    ka diorang hire terus?

    ReplyDelete
  11. Mohammad Firdaus Supian : untuk satu jabatan dia bagi 6 bulan, then kena cari jabatan lain, kalau kat putrajaya tu PSH ni berpindah2 jabatan..cukup 6 bulan apply jabatan lain.

    Afizzat : depends jugak lah , ada yg dia call hired terus, ada yg interview..interview xde la susah macam intview SPA , depa tnya gitu2 ja.

    ReplyDelete
  12. jauh x from flat hijau tu ke jabtn?

    ReplyDelete
  13. Skg ni kt mn jbtan yg nk pkai psh?nk jugk hntr

    ReplyDelete
  14. aku kerja psh kt jbtn pelajaran. gaji dorg bg srentak time ngn pekerja awam jgk ke or cmne?

    ReplyDelete
  15. naanie : xjauh lah, tp ada bas,mostly org g kja nek bas je kat sana 50sen je.

    anon : try hantar kat JPK / JKKP / banyak sebenarnya , kem wanita ada berpuluh tingkat , try search jabatan yg ada kt situ

    anon : depends lah , sebab kita just claim gaji , selalunya awal bulan baru dapat gaji .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ok lah ada bas,malas nk drive jauh2 ni :)

      Delete
  16. bella..nak tunggu feedback dr jabatan tu amik bpe lme mase ek..ker kita sndri yg kne call dorg balik..he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. usually diorang akan call invite utk datang interview :)

      Delete
  17. salam.saya pernah keja PSH sbg peg IT..mmg best..even gaji hari je tapi bg saya x penting sgt..yg penting timba pengalaman..sbb susah nk cari keja skrg.lepas tu dpt keja dgn gov pun best..byk sgt kemudahan.tapi sy dpt keja 3 bulan je sbb sy smbg belajar lak.so skrg rasa mcm nk apply balik..
    pasal nk letak alamat tu..rasanya x ksh kot alamat umah sendiri atau sewa sbb depend pd individu n rezeki.klu jauh mn pun rezeki dia keja putrajaya..dpt gak keja tu.sy dlu letak alamat kedah.lg pun byk umah sewa @ bilik sewa.insha Allah dapat.

    saya nk tya blogger..betul ke boleh antar permohonan kt semua jabatan.saya risau jabatan tu x nak terima sbb dorg ni ikut peruntukan gov yg bg tiap2 tahun.so klu lebih budget n nk pakai org mmg dorg ambil.sbb selalunya akan ada iklan sama ada public iklan atau iklan org2 dalam je.
    tapi klu nk antar boleh je..mn tau rezeki kan.

    sekadar pengalaman dan pendapat.
    tq.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi nk tnye boleh share x masa interview dulu dia tnye ape je ek? Thanks :)

      Delete
    2. Hi nk tnye boleh share x masa interview dulu dia tnye ape je ek? Thanks :)

      Delete
    3. Hai nor syuhada,

      dalam interview dorg tanya soalan biasa je..pengenalan diri..background study..klu saya byk pasal komputer dan apa saya belajar dlu. xdak pulak tanya pasal kementerian ke menteri ke apa maybe sbb sambilan..

      gd luck yer.

      Delete
  18. contoh alamat kemnterian cam gni bleh ke?

    Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia
    Blok 4G1 Wisma Tani, No. 28 Persiaran Perdana
    Presint 4, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
    62624 Putrajaya
    Malaysia

    ke kna lg specific kat jbatan ape? kos yela mne kite tau kan jbatan ape yg nk pkai PSH..

    ReplyDelete
  19. Cik bella..
    Saya baru nak start PSH isni dpn kat imigresen putrajaya tu..die kol utk lapor diri..tkjut jgk xkena iview..juz nak tyr kwn2..PSH ni skang act 3 bln ke 6 bln yea?..sbb sye xdpt surat tawaran lg..n lupe plak nak tye org ty ritu..baru nak cari pengalaman kerja ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Izaidah,

      saya ni PSH kat putrajaya ni. kontrak dia depend pada kementerian tu dan depend juga kepada cara kerja awak. Kalo puas ati diorg akan sambungkan kontrak. macam saya kontrak 6 bulan tapi dia wat 3 bulan dan 3 bln.

      Delete
    2. salam,tumpang tanya mcm mna nak tahu sama ada terdapat kekosongan di kementerian/ jabatan tertentu?

      Delete
  20. Cik bella..
    Saya baru nak start PSH isni dpn kat imigresen putrajaya tu..die kol utk lapor diri..tkjut jgk xkena iview..juz nak tyr kwn2..PSH ni skang act 3 bln ke 6 bln yea?..sbb sye xdpt surat tawaran lg..n lupe plak nak tye org ty ritu..baru nak cari pengalaman kerja ni..

    ReplyDelete
  21. Nak tanya, resume tu kena dalam bm ke bi ye?

    ReplyDelete
  22. Cik bella sy na.tye.bru2 nie sy af itbiu psh..di jbtn perangkaan negara..xp kerja bancian...oke kew..xp gji dy bg rm54 je..agk2 sebulan gji bulley kite dpt rm1500 ta?sbb bancian ley claim elaun transpot...better ta agk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tny,ape je eh dye tny masa interbiu?

      Delete
  23. salam...ape soalan yg biase ditanye mase intebiu PSH ni ea?

    ReplyDelete
  24. salam cik bella..sy pon nk taw ape soklan yg slalu ditanye time interbiu?sbb esok sy ade interview PSH tp kt PWTC..tq.. :)

    ReplyDelete
  25. Sy pn PSH gak tp bhgn tadika agama johor.. kje pn 6 jam sehari rm30.. rase cm x bebaloi plak sbb gaji slalu dpt lmbt lps tu tiap kali event dgn tadika cikgu2 nye mesti kne kuarkan duit sbb x cukup budget nk wt event.. huhuhu.. dh la tu bln 12 xde gaji sbb cuti skola.. ble tgk gaji PSH lain mcm x caya je btul ke?? Sy ingtkan ble dh kje lame boleh diserap terus sbb dkt tadika yg sy ajar nie mmg kekurangan sorg cikgu.. skang nie sy rase mcm nk benti je cr kje lain sbb x bebaloi sy kje kt ctu lagi.. huhu

    ReplyDelete
  26. gaji psh spm rm54. adik sy pn psh kt KKM.

    ReplyDelete
  27. kalau kite ade kelulusan degree bole ke nak apply PSH yg under kelulusan SPM je?

    ReplyDelete
  28. sya baru je smbung psh lagi dgn jabtan pelajaran...insyallah mudah mudahan april ni dpt cos..masuk tahun 2015 dh stahun lebih sbgai psh...psh ni mgkin bkenaan gaji la yg selalu org ckp...bab lain sama ada garam dan ada gulanya...cekal tabah pekak telinga bt kije sebaik mungkin...yag lain kite tawakal jer heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy br dpt psh kat perangkaan.klu lpas setahun blh dpt cos ke?

      Delete
  29. Assalamualaikum.saya baru dpt kol yg kena interview PSH kt Lembaga Peperiksaan Malaysia Isnin nti.boleh x bagi tips utk interview nanti???

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum.. sy nak tumpang iklan pekerjaan..


    PERUNDING KEWANGAN TAKAFUL (PART / FULL TIME)


    Berminat untuk menceburi bidang perniagaan dengan potensi pendapatan PASSIVE INCOME secara part time/ full time? Inginkan waktu kerja yang FLEXIBLE??
    Kami sangat mengalu-alukan anda untuk menyertai kami di Al Isra' Associates. Anda akan dibimbing oleh senior2 yang berpengalaman.

    Kriteria:
    - Beragama Islam
    - Terbuka kepada fresh graduate, pemegang Diploma & Ijazah Sarjana Muda
    - Tidak memerlukan pengalaman berkaitan
    - Boleh berkomunikasi dengan baik serta yakin diri
    - Berdikari, bermotivasi dan berwawasan tinggi

    FAEDAH YANG DITAWARKAN:-
    - KOMISYEN berterusan sehingga 5-6 tahun
    - BONUS akan dibayar maksimum 13% setahun selama tiga tahun berturut
    - Melancong ke luar negara/Umrah percuma setiap tahun
    - Kerjaya yang lebih terjamin dan berpotensi untuk membuka agensi sendiri
    - Latihan diberikan secara PERCUMA
    - Pendapatan tanpa had bagi Full Time
    - Mudah untuk mendapat pendapatan tambahan RM1000-RM2000 sebulan bagi Part Time
    - Simpanan untuk persaraan
    - Perniagaan boleh diwarisi

    Anda yang menentukan hala tuju pekerjaan anda. Jika anda rajin berusaha anda akan akan mendapat hasil yang sangat memuaskan.

    Cara memohon:
    Berminat?
    Hubungi saya di talian 017-9148556 (Elli) atau hantarkan resume anda ke amaninamf113@gmail.com

    ReplyDelete
  31. bellla thaks, baru nak berjinak2 dengan psh ni, btw cuti memang tak de ye ^_^

    ReplyDelete
  32. As salam..

    IKLAN JAWATAN KOSONG DI MARINA PUTRAJAYA SDN. BHD. (MPSB)
    (diuruskan sepenuhnya oleh Anak Syarikat Perbadanan Putrajaya (PPj)
    Bagi memenuhi aspirasi untuk menjadi produk pelancongan yang terbaik di Putrajaya, Marina Putrajaya Sdn. Bhd. (Anak Syarikat Perbadanan Putrajaya (PPj) yang menguruskan Cruise Tasik Putrajaya, Marina Putrajaya dan Lake Recreation Center), sedang mencari calon-calon yang kreatif dan berinovasi untuk mengisi kekosongan jawatan dengan syarat dan kelayakan seperti berikut:
    JAWATAN SYARAT/KELAYAKAN

    1. EKSEKUTIF JUALAN Gaji & Elaun: Minimum RM 2,150.00 Taraf: Tetap/Kontrak Bidang Tugas • Membantu mengurus perancangan, pembangunan dan pelaksanaan Pelan Promosi, Jualan dan Pemasaran MPSB. • Melaksanakan tugas-tugas lain seperti yang diarahkan dari semasa ke semasa. Kelayakan • Sekurang-kurangnya Diploma atau Ijazah dalam bidang jualan atau pemasaran. Pengalaman • Sekurang-kurangnya 3 tahun dalam bidang Jualan dan Pemasaran pengkhususan dalam sektor Agensi Pelancongan (Travel Agent), Kerajaan (Government) dan Pendidikan (Education). Syarat-Syarat Lain • Mempunyai personaliti yang menarik. • Mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik. • Fasih bertutur dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. • Boleh memandu dan mempunyai kenderaan sendiri (kereta atau motorsikal).

    2. PEMBANTU TEKNIK Gaji & Elaun: Minimum RM 1,800.00 Taraf: Tetap/Kontrak Bidang Tugas • Memastikan keselamatan dan operasi ‘Temporary Boat Maintenance Facility’ (TBMF) berada di dalam keadaan yang memuaskan dan melaporkan kemajuan kerja pembaikan mana-mana bot atau perahu atau sebarang aktiviti yang berlaku di ‘Temporary Boat Maintenance Facility’ (TBMF). • Melaksanakan tugas-tugas lain seperti
    yang diarahkan dari semasa ke semasa. Kelayakan • Sekurang-kurangnya Sijil atau Diploma Teknologi Kejuruteraan Marin/ Elektrikal Pengalaman • Sekurang-kurangnya 1 tahun dalam bidang Teknologi Kejuruteraan Marin/ Elektrikal. Syarat-Syarat Lain • Mempunyai personaliti yang menarik. • Mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik. • Fasih bertutur dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. • Boleh memandu dan mempunyai kenderaan sendiri (kereta atau motorsikal).

    3. PEKERJA SAMBILAN HARIAN Gaji & Elaun: RM54.00 / hari Taraf: Kontrak Bidang Tugas • Pembantu Kewangan • Junior Grafik • Juruteknik • Pembantu Operasi Kelayakan • Sekurang-kurangnya lulus dalam Sijil Pelajaran Malaysia atau • Sijil,Diploma,atau Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Perakaunan, Grafik, Elektrikal,Teknologi Marin (mana-mana yang berkaitan) Syarat-Syarat Lain • Mempunyai personaliti yang menarik. • Mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik. • Fasih bertutur dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. • Berpengalaman dalam menguruskan majlis dan acara serta perkhidmatan front counter akan diberi keutamaan. • Boleh memandu dan mempunyai kenderaan sendiri (kereta atau motorsikal).

    Sekiranya anda memiliki kriteria-kriteria yang kami cari dan bersedia untuk bekerja dengan penuh dedikasi ke arah merealisasikan aspirasi kami, sila hantarkan resume anda ke hr@cruisetasikputrajaya.com dengan menyatakan jawatan yang dipohon di bahagian subjek e-mel. Hanya calon-calon yang disenarai pendek akan dihubungi. Tarikh Tutup Permohonan: 31 Mei 2015

    ReplyDelete
  33. salam,mcm mna kita nk tahu sesuatu jbtn tu ada kekosongan ke x?satu lagi tntg alamat kmnterian kena specific ke jbtn ke or just tulis nma kmnterian shj?mohon pnjelasan cik bella?

    ReplyDelete
  34. salam,mcm mna kita nk tahu sesuatu jbtn tu ada kekosongan ke x?satu lagi tntg alamat kmnterian kena specific ke jbtn ke or just tulis nma kmnterian shj?mohon pnjelasan cik bella?

    ReplyDelete
  35. kalau setahun tak dapat serap jawatan kontrak..mmg aku taknak la keje sebagai psh ni..baik cari keje yg lebih terjamin..

    ReplyDelete
  36. hmmmm, aku dulu kerja psh ni sebab nak cari pengalaman. Sedar tak sedar dah setahun lebih aku kerja di salah sebuah jab. kerajaan ni. Kerja psh ni cuma ok untuk cari pengalaman bukan untuk berangan diserap ke jawatan tetap. Sebab setiap kali aku pergi kursus yang dianjurkan jabatan tu, diaorang akan ingatkan semua psh supaya tidak berharap untuk diserapkan sebab memang susah nak diserap. Semua melalui SPA. Aku ada degree, tapi sebab takde pengalaman kerja, so aku terus bekerja sebagai psh sebab nak dapat pengalaman sebelum cari kerja baru yang tetap. Kalau korang dah ada kerja tetap tak kisahlah swasta sekalipun, baik korang stay dengan kerja tu. Good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko dpt kat jab ape? Lpas stahun msih psh jgk ke. Xleh cos or cfs ke?

      Delete
    2. Ko dpt kat jab ape? Lpas stahun msih psh jgk ke. Xleh cos or cfs ke?

      Delete
  37. Salam tuan tanah.mohon izin.sesiapa yang berminat untuk kerja PSH mohon emel surat permohonan beserta resume ke anuar@kpwkm.gov.my
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  38. Salam tuan tanah.mohon izin.sesiapa yang berminat untuk kerja PSH mohon emel surat permohonan beserta resume ke anuar@kpwkm.gov.my
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  39. Jadi PSH juga di UiTM Sungai Buloh :)

    http://mawarassufi.blogspot.my/2016/03/iklan-kerja-sambilan-harian-di-uitm.html

    ReplyDelete

i'm nuffnanger