bb

Wednesday, April 22, 2015

Procedure & pengalaman pakai braces :D

As salam
Dear diary,

Ehhh . Hari tu cakap tak nak update blog kan ? Hehehe . Tujuan entry ni sekadar berkongsi sebab ada yang bertanya dekat insta . Antara perkara penting bila nak buat braces, survey klinik & harga . Kalau harga murah tapi klinik jauh susah jugak nak oi . Sebelum aku pakai braces memang aku baca semua blog pasal pengalaman depa , mostly menakutkan pembaca , sampai aku fikir 10 kali . Padahal bila aku pakai , tak de ngeri , sakit , macam depa cakap pun . ermmm .

Since aku duduk Kulim , ada satu je klinik gigi yang buat braces iaitu Klinik Pergigian Dr Juliana , klinik ni dia satu line dengan Oldtown white coffee Giant , sebelah dengan RHB bank , 7 eleven .

 

tadaaa . klik gambar .


Ok macam proses untuk aku pakai braces, 1st sekali aku pergi buat scaling , tanya Doc macam mana proces , then doc explain la satu-satu . Ada beberapa jenis braces , 


Conventional :
  •  Tradisional
  •  Perlu modules warna utk pegang wire
  •  Perlu cabut gigi untuk beri ruang gigi bergerak
  •  At least 2tahun ++ treatment 
  •  kena extra work utk berus bg bersih
  •  claimed to be sakit sikit about 2 weeks to adapat
  •  conventional RM3500
  • Deposit pemasangan :  RM800
  • Monthly activation : RM150


Self-ligating
  • Advance component
  •  Ada slot sendiri utk pegang wire
  •  Tak cabut gigi pun tak apa
  •  kalu patient xmau warna pon Xpa.. nak warna warni pon Xpa...
  •  Treatment period claimed to be shortened. (depends)
  •  senang sikit nak jaga..tp kena beruih jugak bg tip top
  •  claimed to be kurang sakit.. even patient ckp.. " xsaket pon dr...." 
  • Self ligating RM5000
  • Deposit pemasangAn : RM1000
  • Monthly activation : RM200
Macam yang aku perasan ada jugak yang komen tanya kalau nak buat atas sahaja / bawah sahaja , Doc reply :

Braces atas / bawah sahaja (refer to Doc for more details)
  • RM2500
  • Deposit RM600
  • Monthly RM100
Proses pemakaian braces :
  1. Checkup & mintak nasihat Dr, boleh pilih jenis braces yang sesuai dengan budget.
  2. Kena x-ray gigi , caj x-ray asing.
  3. Kena cabut gigi (conventional), caj cabut gigi asing.
  4. Masa nak pasang braces tu lah , baru Doc akan buat acuan gigi , dalam 10 minit je .
  5. Proses pemasangan dalam 2 jam gitu.
  6. Kemudian doc akan bagi la taklimat nak jaga dan berus gigi.
Persoalan lazim :
  • Hukum pakai braces terbahagi kepada harus / haram. Harus kiranya keadaan gigi kita tu mengaibkan kan kita , memberi kesakitan pada diri . Haram untuk mencantikkan kalau gigi dah sedia elok. Boleh google / tanya ustaz untuk hujah yang lebih details.
  • Harga braces , boleh pilih ikut budget yang kita ada lah . Kalau nak cepat , pilih yang mahal sikit.
  • Cabut gigi , kalau yang conventional kena cabut , kalau self ligating tak perlu pun . 
  • Kesakitan , dalam masa 2 minggu jugak aku rasa sengal-sengal dekat gigi . Tak de lah tido berendam air mata duka . 
  • Makanan , awal-awal tu gigi depan macam hilang fungsi , sebab rasa sengal kan , bila nak gigit terus sakit . so nak makan burger pun cubit sikit-sikit. Lepas sebulan ok dah , macam aku dah dua besi bracket tu tercabut. huhu . Better jaga la permakanan , avoid solid food for begining , yelah bayar mahal-mahal pastu tak nak jaga makan sampai tercabut bagai . Rugi oww .
  • Pergerakkan gigi , bergantung pada jenis braces yang kita pakai & movement gigi kita sendiri . Aku perasan gigi aku start align lepas sebulan macam tu . Sekarang dah 2 bulan pun dah cantik dah bersusun .
  • Ulser , Doc bagi wax untuk letak dekat besi supaya dalaman mulut ni tak luka bila kena bracket . Sejak pakai braces tak sampai 3kali pun kena ulser.
  • Kebersihan , part tak best bila ada braces makanan suka nau terselit sana-sini . Memang kita berasa sedar diri untuk gosok gigi bila sudah makan. 
  • Checkup , setiap sebulan kena check up sebab Doc nak tengok pergerakkan gigi & betulkan apa yang patut , tukar getah warna dekat bracket.  
  • Sebab aku pakai self ligating , so xde pengalaman pasal separator / cabut gigi. Puas hati sangat sebab tak sakit even lepas checkup .
Contoh / review dari page FB Klinik Pergigian Dr Juliana . Bawah ni tak de satu pun gambar gigi aku , saje lah nak cakap awal-awal . hehe .


Self ligating after 7 month


self ligating


conventional braces after 5 month


conventional braces





Kalau sesiapa berminat nak buat braces atau any other treatemant  berkaitan gigi , aku suggest pergi klinik Dr Juliana , nak mudah set appointment . Sebab even hari biasa penuh apa lagi hari cuti . Klinik bukak cuma bercuti pada ahad & sabtu minggu kedua sahaja . 

No 10 , Tingkat 1,
Jln KLC 1,
Kulim Landmark Central
09000, Kulim
013 6202664


Kalau orang tanya aku , aku selalu cakap tak yah pakai kalau gigi dah cantik , yelah sebab mahal sama kan . Tapi kalau tekad nak pakai , meh duduk sebelah , akak cita A-Z . Hehehe . 

Sekian . 





kalau penat nak komen , boleh cubit like :

18 comments:

  1. oo macam tu..baru saya faham..

    ReplyDelete
  2. Boleh tanya dentist awk knp setengah org pakai braces atas dulu dan bbrapa bulan baru pakai yg bawah

    ReplyDelete
  3. suke tengok orang pakai braces ni nampak cantik & lawa ...


    kite follow sini . salam kenal.

    ReplyDelete
  4. Bagus artikelnya, menginpirasi kami pak
    Bagi bapak atau Ibu yang sedang mencari guru Les Privat SD, SMP, SMA silahkan hubungi kami

    ReplyDelete
  5. hai..kebetulan saya pun nak buat braces dekat klinik yg sama. saya nak tanya, kalau self ligating utk semua jenis gigi boleh guna atau gigi tertentu ja?

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Hai saya nak tanya, berapa charge utk check gigi sebelum buat braces and berapa pula charge utk x ray gigi?

    ReplyDelete
  8. Hai bella pkai brace dah? :p..lama x usha blog bella

    ReplyDelete
  9. Bestnya kt sini. Murah. Kalau kt alor start mau double kott huhuhu

    ReplyDelete
  10. Bestnya kt sini. Murah. Kalau kt alor start mau double kott huhuhu

    ReplyDelete
  11. Kalau bracket tercabut kena marah x dengan doc? Huhu

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. I pun pernah pakai braces :)

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  14. Tiap kali appoint dengan doc lepas pasang braces perlu caj tak? Kalau caj berapa ya��?

    ReplyDelete

i'm nuffnanger